Aan de hand van het kenteken kan de leeftijd van een auto worden bepaald. Er zijn mensen die met behulp van het kenteken al een goede inschatting kunnen maken. Er zijn ook mensen die de Nederlandse kentekens zo goed in de gaten houden, dat zij tot op het seizoen van het jaar nauwkeurig kunnen bepalen wanneer de auto is gemaakt.
In Nederland kun je het bouwjaar van de auto aflezen aan de eerste letter van het kenteken. De eerste letter in het kenteken geeft namelijk de indicatie van het bouwjaar. De letters worden in alfabetische volgorde gebruikt op de kentekens van nieuwe auto’s.
De volgorde waarin de letters en cijfers op het kenteken staan, vertelt je iets over de datum van eerste afgifte en dus over het bouwjaar van de auto. En dat kan handig zijn om een inschatting te maken van de technische staat van een voertuig. Hoe kun je achter het bouwjaar van een voertuig komen?
Het formaat van de kentekenplaat geeft informatie over het jaar van uitgifte. Zie je bijvoorbeeld een combinatie zoals 99-XX-XX? Dan is de auto tussen 2000 en 2008 op kenteken gezet. Auto's met kentekens in het formaat 9-XXX-99 zijn tussen 2013 en 2015 op kenteken gezet. Sinds 2019 wordt de kentekencombinatie X-999-XX gehanteerd.
De combinatie van cijfers en letters is niet zo'n nauwkeurige manier om het bouwjaar van een voertuig te bepalen. Als je wilt weten uit welk jaar jouw auto is, dan kun je ook proberen om een inschatting te maken aan de hand van de eerste letter in het kenteken.
Op de kentekenplaat van personenauto's staan ook letters vermeld. De eerste letter staat vermeld na de landcode NL en het blauwe logo van de Europese unie. De letters van worden altijd in alfabetische volgorde gebruikt. Zo is een voertuig met een kenteken dat begint met een L ouder dan een voertuig waarvan het kenteken begint met de letter R.
Begint jouw kenteken met JD-75? Dan kun je hieraan zien dat de auto uit bouwjaar 1995 komt. Als je kenteken begint met 02-KD, dan kijk je naar het tweede deel van het kenteken, namelijk de KD. Daaruit kun je aflezen dat deze auto komt uit 2020.
Iemand die heel goed is in het berekenen van bouwjaren uit kentekens kan zien dat deze auto eind 2020 is gemaakt. De auto is gemaakt in de maand november, op kenteken gezet en toegelaten op de openbare weg. Je kunt dit alleen bepalen als je weet wanneer welke letters zijn gebruikt.
Je moet goed weten wanneer de letters in kentekens zijn gebruikt. Met de letters kun je goed voertuigen vergelijken, maar je moet dan wel weten wanneer welke letters werden gebruikt en hoe lang deze ongeveer in gebruik zijn geweest.
Als je moet kiezen tussen twee personenauto's met dezelfde kentekenindeling, dan kun je bepalen welk voertuig ouder is. Maar dan weet je nog niks over het bouwjaar van de auto. Je zult dus de letters moeten leren om het goed te kunnen bepalen.
Heb je hier geen zin in? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een kentekencheck doen. Met een RDW kentekencheck kun je snel zien uit welk bouwjaar een voertuig komt.
Het bouwjaar van een auto is belangrijk voor het bepalen van de dagwaarde en het inschatten van de technische staat. Een auto uit 2016 is namelijk over het algemeen goedkoper dan een vergelijkbare auto uit 2020.
Stel dat je een Volvo V60 wilt kopen en je vindt twee vergelijkbare modellen. Beide modellen zien er goed uit en hebben tellerstanden van rond de 90.000 km. De ene Volvo komt uit bouwjaar 2016 en de andere komt uit 2020.
In dit geval veroorzaakt het bouwjaar een groot prijsverschil. De eerste Volvo kost € 14.000 en de nieuwere Volvo kost € 22.000. Daarom is het bouwjaar van een auto zo belangrijk.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (afgekort: RDW) is o.a. verantwoordelijk voor het registreren van kentekenplaten in het kentekenregister. De Rijksdienst voor het Wegverkeer regelt de toelating van nieuwe auto's en geeft kentekens voor nieuwe voertuigen uit.
Bij een kentekencheck vul je het kenteken van een voertuig in. Daarna wordt verbinding gemaakt met de database en registers van de RDW en kun je gegevens over het bouwjaar achterhalen.